Honden tanden poetsen? Alles wat je moet weten in 3 simpele stappen!

hoe honden tanden poetsen, hond tanden poetsen aanleren, honden tanden poetsen hoe vaak, waarmee tanden poetsen hond -

Honden tanden poetsen? Alles wat je moet weten in 3 simpele stappen!

Elke hondeneigenaar weet hoe belangrijk het is om het gebit van zijn hond te verzorgen. Niet alleen helpt een goede gebitshygiëne om tandvleesaandoeningen en tandverlies te voorkomen, maar het kan ook de algehele gezondheid van je hond verbeteren. Het poetsen van de tanden van je hond kan echter een ontmoedigende taak lijken. Maar in slechts drie eenvoudige stappen en een beetje gewenning is het binnen no-time onder de knie. 

In 3 stappen hondentanden poetsen

Compleet Gebitsverzorgingsset Hondentanden Poetsen

Gelukkig is het eigenlijk heel eenvoudig. Volg gewoon deze drie eenvoudige stappen:

1 ) Kies de juiste tandenborstel en herkenningsmethode voor het tandenpoets momentje.

Er zijn speciale tandenborstels voor honden, die de taak veel gemakkelijker maken. Bekijk al onze hondentandenborstels.

 • Introduceer een herkenbaar commando voor het insmeren van de hondentandpasta bijvoorbeeld: “poetsen” of “gebit poetsen”.
 • Een kleine hoeveelheid speciale hondentandpasta smeer je op je vingertop en laat je hond het eraf likken om te laten wennen.
 • Wen je hond aan het aanraken van de bek / het gebit en laat hem met gesloten bek zitten om te voorkomen dat hij op je vinger kauwt.

2 ) Gebruik de juiste tandpasta van je hond.

Honden tandpasta alle soorten

Gebruik nooit menselijke tandpasta bij je hond, want die kan schadelijk zijn. Kies in plaats daarvan een huisdier veilige tandpasta die speciaal ontworpen is voor gebruik door honden. Bekijk al onze hondentandpasta’s.

 • Doe wat tandpasta op je vingertop ¬(of nog betere op onze speciale vingertop hondentandenborstel) til de bovenlip op en wrijf over de tanden. Of smeer de hondentandpasta uit op één speciaal ontworpen honden tandenborstel (deze zijn anders dan een tandenborstel voor mensen).
 • Smeer de tandpasta tussen de borstelharen (dus niet alleen erbovenop) en houd de bek dicht, zodat je hond niet in de tandenborstel kan bijten.
 • Poets voorzichtig de hoektanden, daarna de kiezen zijkant, dan weer de hoektanden.
 • Vervolgens poets je de bovenste kiezen, laat daarna de mond iets openstaan om de onderkiezen te poetsen (vergeet de achterste kiezen niet).
 • Gebruik eventueel een kleinere borstel of vingertandenborstel bij de tanden waar je moeite mee hebt.

3 ) Wees geduldig. Het poetsen van de tanden van je hond is geen snel proces.

Neem de tijd en wees voorzichtig. Je hond zal snel aan de routine wennen.

 • Het wordt aangeraden de tanden van een hond elke dag te poetsen, en de duur van de poetsbeurten na verloop van tijd geleidelijk op te voeren.
 • Het is belangrijk om je bij het poetsen te richten op de tandvleesrand, naast de hondentanden zelf.
 • Als jou hond zich verzet tegen het poetsen, kun je het beste even stoppen en het later nog eens proberen in plaats van hem te dwingen.

Hoeveel tijd kosten het om het hondengebit te poetsen?

Met een beetje moeite kun je het gebit van je hond gezond houden en schoon maken. Reserveer vijf minuten per dag om de tanden van je hond te poetsen - en 20 minuten om ze comfortabel te knuffelen. Ga dus niet rigoureus met een tandenborstel aan de slag, maar zie het eerder als een kind dat met begeleiding zijn tanden gepoetst moet hebben.

Is het hondengebit poetsen belangrijk?

Zoals elke huisdiereigenaar weet, is het gezond en gelukkig houden van je harige vriend een topprioriteit. En een belangrijke manier om dat te doen is hun tanden en tandvlees schoon en vrij van ziekten te houden. De beste manier om gebitsproblemen te voorkomen bij je hond is dagelijks tandenpoetsen, en het is het gemakkelijkst om hiermee op jonge leeftijd te beginnen. Als je begint tijdens de fase van pups tussen de 8 - 12 weken oud, zullen ze dit sneller als een normale handeling gaan beschouwen.

Tandenpoetsen bij een oudere hond?

Oudere honden kun je vaak ook leren poetsen, maar het kan iets meer tijd kosten om ze eraan te laten wennen. Tijdens het wennen is het belangrijk om je hond te belonen. Dit kun je doen met je stem, iets lekkers geven, of achteraf iets leuks doen, zoals wandelen of een spelletje spelen. Door deze eenvoudige stappen te nemen, hou jij het gebit en mond van je gezond en schoon te houden.